DSVSA: amenzi și porci confiscați din cauza lipsei documentelor sanitar veterinare

0

În data de 21.01.2019 a fost sancționat contravențional M.R. din localitatea Obrejița, cu amendă de 3600 lei deoarece a vândut 8 purcei fără documente sanitare veterinare și fără să fie înmatriculați. Aceștia au fost înstrăinați către D.G. din localitatea Răchitosu, com. Andreiașu de Jos. La solicitarea domnului D.G., pentru 2 purcei cu semne de boală au fost prelevate probe de sânge, iar rezultatul a fost negativ pentru pestă porcină africană.

În data de 22.01.2019 în localitatea Mera, I.P.J. Vrancea a identificat un mijloc de transport în care se aflau 23 de purcei de aproximativ 30 kg fiecare. Astfel, inspectorii din cadrul DSVSA Vrancea împreună cu I.P.J. Vrancea au sancționat proprietarul mașinii, L.G., cu amendă de 720 lei pentru transport de animale vii fără ca mașina să fie autorizată sanitar veterinar, iar proprietarul porcilor, D.V., din localitatea Homocea, a fost sancționat cu amendă de 3600 lei pentru deținere de porci neidentificați și fără documente sanitare veterinare. Cei 23 de purcei au fost confiscați și incinerați. De asemenea, au rămas în atenția I.P.J. Vrancea pentru cercetări suplimentare.

Este interzisă vânzarea sau cumpărarea porcilor atât în zona de protecție, cât și în zona de supraveghere a focarelor de pestă porcină africană. Obligatoriu, porcii trebuie să fie crotaliați în exploatație. Activitatea din târgurile de animale vii este suspendată temporar. Orice îmbolnăvire sau mortalitate se anunță imediat la medicul veterinar din comună sau la DSVSA Vrancea.

D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic. (comunicat DSVSA Vrancea)