Copil de la Grădinița 15, diagnosticat cu scarlatină

0

Copiii de la grădinița Nr. 15 din Focșani sunt evaluați medical, după ce un coleg de-al lor a fost diagnosticat cu scarlatină. Părinții nu și-au mai adus copiii la grădiniță joi și probabil nu o vor face nici vineri. Copilul a fost depistat cu această boală chiar pe 1 iunie, iar confirmarea oficială a venit în urmă cu două zile.

Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică preliminară şi au fost dispuse şi alte măsuri specifice pentru limitarea focarului.

Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de o bacterie – Streptococul betahemolitic de tip A, care se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtători sănătoşi la copii. Scarlatina este mai frecventă la copiii cu vârste între 5 şi 10 ani, în sezonul rece, şi mai rar este diagnosticată la adulţi. Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoşi. Boala debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubaţie de maximum 5 zile. De obicei, în perioada de incubaţie, nu este prezent nici un simptom.

După perioada de incubaţie apar dureri de cap, dureri de gât, inflamarea amigdalelor. Febra mare depăşeşte 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40, stări de vomă şi dureri abdominale. În cazul în care copilul acuză aceste simptome, are probleme de înghiţire şi este agitat, chiar dacă nu a apărut erupţia cutanată, trebuie să consultaţi un medic.

Erupţia cutanată arată iniţial ca arsurile solare, afectează faţa şi gâtul, apoi apar şi mici bubiţe care dau senzaţie de mâncărime. Pe limbă se formează o crustă de culoare albă, amigdalele vor creşte în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioada erupţiei. Unii copii mai pot prezenta frisoane, dureri în tot corpul, lipsa poftei de mâncare.

În perioada de 10 zile cât durează descuamarea pielii, este o etapă periculoasă, întrucât este propice pentru instalarea recidivei. Tocmai de aceea, membrii familiei trebuie să-şi facă un test pentru a fi siguri că nu sunt purtători de streptococ care să determine o nouă infestare. În plus, părinţii şi ceilalţi membri ai familiei ar trebui să ia preventiv antibioticul prescris de medic.