Câţi dintre voi ştiu cum au apărut Halloween şi dovleacul ca simbol?

0

Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sărbători din lume, datând din timpurile păgâne. Dar, în zilele de astăzi, este sărbătorită de mai multe persoane din mai multe țări decât oricând înainte. Motivul este simplu: este distractiv pentru tineri și bătrâni, deopotrivă! Deoarece o mare parte din istoria Halloween-ului nu a fost scrisă; o parte din ea este încă vagă. Dar, teoria cea mai plauzibilă este că Halloween îşi are originea în insulele britanice, unde se celebra sărbătoarea păgână, celtică, Samhain (tradusă „sfârșitul verii”). Se credea că spiritele au înviat din morți și trăiau amestecate cu cei vii în această zi. Celţii lăsau mâncare la ușile lor pentru a încuraja spiritele bune și purtau măști pentru a le speria pe cele rele. Unii istorici cred că românii care au invadat Anglia au adăugat câteva din propriile tradiții la celebrarea Samhain; cum ar fi sărbătoarea sfârșitului recoltei și onorarea morților; alții spun că din moment ce românii nu au cucerit celții (Irlanda și Scoția) nu a existat niciun amestec de culturi, și că celții dovleac6546usărbătoreau sfârșitul recoltei și onorau morţii în acest fel, oricum.

Dovleacul scobit în chip înfricoşător a devenit un decor foarte popular de Halloween încă de acum câteva sute de ani.

Acest obicei îşi are rădăcinile într-o legendă irlandeză exportată în America, avându-l drept protagonist pe zgârcitul Jack o’Lantern, transformat ulterior în felinar. Acest personaj era un om risipitor, pătimaş al băuturii, fără scrupule, având obiceiul de a se lua de toată lumea. Într-o zi, a avut curajul să-l provoace chiar pe necuratul.

Într-o seară, când Jack bea cu diavolul, nu a avut cu ce să achite băutura şi l-a păcălit pe necurat să se transforme într-o monedă, pentru a achita datoria. Cu toate acestea, a păstrat o perioadă banii, dându-i drumul doar dacă nu-l va mai deranja un an de zile. În cele din urmă, Jack nu s-a oprit din păcăleli şi i-a mai întins o cursă.

Abil, îl determină pe acesta să se caţăre într-un copac pentru a-i da un măr, timp în care, Jack împânzeşte pomul cu multe cruci şi scrijeleşte semnul crucii pe scoarţă, diavolul nemaiputând să coboare. Pentru a putea scăpa din capcană, acesta a fost pus să promită că nu va veni după sufletul lui Jack când îşi va da duhul. Zis şi făcut!

Ajuns la sfârşitul vieţii, după mulţi ani de petreceri şi pozne, Jeck soseşte la Porţile Raiului, unde nu este primit, deoarece Sfântul Petru îi spune că a dus o viaţă plină de desfătare, iar inima lui emană răutate. Astfel, acesta se îndreaptă spre iad, întâlnindu-se cu diavolul păcălit, iar acesta îi goneşte.

Speriat, realizează că nu are unde să se ducă, rătăcind între iad şi rai pentru totdeauna. Întrebându-l pe diavol cum se va putea el descurca în acestă situaţie, acestuia i se face milă şi îi aruncă o flacără, pentru a-i lumina călătoria singuratică.

În acel moment, Jack a pus jăratic într-un nap scobit, obținând un felinar care îi folosea drept călăuză în drumul său spre nicăieri. Astfel, a luat naştere simbolul acestei sărbători.

În ciuda originilor sale, astăzi, Halloween-un nu mai are nimic de-a face cu răul, venirea diavolului, forţele satanice, a devenit o sărbătoare distractivă.