Apel pentru renașterea creștin-democrației românești

0
Ieri a avut loc la Bădăcin, județul Sălaj, locul de naștere al lui Iuliu Maniu, o reuniune a celor care susțin valorile și principiile creștin-democrației, pentru reafirmarea rolului valorilor creștin-democratice și a tradiției politice reprezentate de Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Rațiu și Ion Diaconescu. La inițiativa Fundației Corneliu Coposu, mai multe organizații și personalități doresc ca, la 100 de ani de la crearea României Mari, să proclame necesitatea începerii unei serii de dezbateri civice în vederea apariției unei forțe politice capabile să-i reprezinte credibil pe românii care se regăsesc în valorile creștin-democrate și în tradiția celor care de-a lungul acestui secol s-au sacrificat pentru o Românie unită și democratică. 
Astfel, la Casa Memorială Iuliu Maniu, din Bădăcin, a fost lansat Apelul pentru renașterea creștin-democrației românești. ”Alături de Fundația Corneliu Coposu, printre inițiatori se numără: Asociația 21 Decembrie 1989, Maestrul Dan Grigore, dl. Andrei Dimitriu, dl. Tudor Dunca, dl. Doru Mărieș, dl. Ionuț Matei, dl. Antonie Popescu si dl. Ion-Andrei Gherasim. Printre primii semnatari ai acestui apel sunt: doamna Flavia Bălescu Coposu, doamna Rodica Coposu, doamna Ana Blandiana, Fundația Ion Rațiu, dl. Paul Lăzărescu, dl. Costin Borc, dl. Liviu Hagea, dl. Tudor Călin Zarojanu, dl. prof. univ. dr. Dumitru Zdrenghea. Cei care doresc să se alăture demersului nostru pot completa formularul de mai jos. Mulțumim din toată inima tuturor celor care au făcut efortul să fie alături de noi!”, susțin reprezentanții Fundației Corneliu Coposu)
 
Iată ce spun, printre altele, cei care vor să revigoreze creștin-democrația românească:

”Ne adresăm tuturor celor care înțeleg că România se află azi într-o criză morală. E o criză morală pentru că e o criză de încredere în instituțiile politice, în partide, în discursul politic. E o criză morală pentru că e o criză a dialogului între mai multe Românii care se îndepărtează una de alta. E o criză morală pentru că nu mai știm ce valori ne definesc, pentru că logica denigrării oricărei voci publice a învins logica unei critici raționale. Câtă vreme discursul intoleranței față de celălalt câștigă teren nu vom putea găsi împreună soluții pentru a ieși din această criză socială, politică, morală. Apelul nostru vine din necesitatea de a da răspunsuri și soluții într-un context social plin de îngrijorări, dar fără repere. (…) De la dispariția de pe scena parlamentară a PNȚCD, niciun partid nu a mai avut forța de a reprezenta credibil dreapta politică, anticomunismul, creștin-democrația. Acest loc a fost lăsat gol, iar electoratul natural al acestei zone politice fie nu a fost reprezentat, fie a fost reprezentat foarte prost. Viața politică românească va rămâne dezechilibrată și nereprezentativă dacă nimeni nu e capabil să umple acest gol.

Îi chemăm pe toți cei care cred că pot contribui la reechilibrarea scenei politice să se angajeze într-un proces de dialog politic care să vizeze reconstruirea unei forțe politice autentic de dreapta, atașată tradițiilor democratice, moralei creștine, patriotismului luminat și necesității continuării integrării europene.
O nouă clasă politică, o schimbare autentică nu pot exista fără asumarea unor identități politice, unor doctrine democratice. Discursurile populiste anti-sistem nu înnoiesc, ci adaugă și mai multă confuzie, nu urmăresc ieșirea din politica demagogiei, ci vor numai să schimbe tipul de demagogie. România are azi nevoie de mai multă responsabilitate și claritate la nivel instituțional și individual. (…) Azi avem multe discursuri populiste, dar patrioții sunt rari pentru că din ce în ce mai mulți români nu se mai regăsesc în țara lor. Îi invităm pe toți oamenii, toate grupurile formale și informale care cred că pornind de la valorile creștin-democrației vom putea da motive românilor să creadă în viitorul țării lor. Dacă ne privim în ochi, știm că nu avem de ales. Criza democrației românești, falsele valori care domină societatea noastră, criza de încredere care face ca milione de români să plece dincolo de granițe sunt toate rezultatul inacțiunii fiecăruia dintre noi.
Fiecare are o responsabilitate, fiecare ar putea să schimbe ceva dacă s-ar uni cu cel care crede în aceleași valori, cu cel care refuză să mai fie călcat în picioare. La 100 de ani de la Marea Unire, la aproape trei decenii de tranziție fără sfârșit, avem nevoie mai mult ca niciodată de o platformă politică și vocațională capabilă să aducă soluții, capabilă să readucă oamenii către acțiunea politică, capabilă să pună morala și patriotismul în centru acțiunilor sale. Așa să ne ajute Dumnezeu!” (Apel pentru renașterea creștin-democrației românești)