VIDEO-FOTO Vinurile bio din Vrancea, testate de specialistul numărul 1 din Europa

0

Unul dintre cei mai importanți specialiști în vinuri bio din lume, Bruno Quenioux, a vizitat crama societății Senator Wine din Focșani, unul dintre cei mai mari producători de vinuri bio din Europa de Sud-Est. Specialistul francez a auzit de procesatorul vrâncean și a dorit să vadă la fața locului produsele vinicole bio. Bruno Quenioux a degustat soiurile de vin și a analizat calitățile fiecăruia în parte. Acesta s-a declarat satisfăcut de calitățile vinurilor românești și a explicat care sunt calitățile vinurilor bio.

“Este prima zi când mă aflu aici și sunt foarte satisfăcut. Prima surpriză este că am găsit o eleganță a vinurilor pe care le-am degustat la care nu mă așteptam. În general, în țările emergente găsesc de obicei vinuri care sunt foarte cunoscute, vinuri taninoase, făcute după metode vechi și care nu sunt foarte relevante. De multe ori putem să găsim vinuri făcute în regim bio respectând toate normele bio, dar care din cauza metodelor de vinificație pot să schimbe radical toată tipicicitatea și autenticitatea din zona respectivă. Un strugure bio și un vin bio este un mod de exprimare a unei zone, a unui spațiu în care sunt factori de influență ca solul, clima, omul și toate converg pentru obținerea unui vin bio”,a spus Bruno Quenioux.

Producătorul vrâncean deține suprafețe de viță de vie în mai multe județe, cele lucrate ecologic fiind la Însurăței -246 hectare și la Huși -80 hectare. Efortul pentru lucrarea și întreținerea plantației de viță de vie bio este cel puțin dublu, la fel și costurile de procesare.

“Noi am căutat să facem vinuri sănătoase, am căutat ca acei consumatori ai noștri să ne aprecieze prin faptul că nu o să-i doară capul după ce consumă vin de la noi. Apoi am avut ambiția să facem vinuri românești bio, deosebite, soiuri unicat. Este mult mai greu, pentru că cheltuielile sunt cel puțin duble să faci o sticlă de vin bio. Cât privește consumatorii, mai avem de lucrat la mentalitate, la concepția de a bea un vin sănătos iar România mai are mult de făcut  pentru acest lucru”, potrivit lui Lucian Neacșu.

Este interzisă tratarea viței de vie cu pesticide, insecticide sau fungicide dar permite folosirea altor substanțe, cum ar fi cele de origine organică sau cele de origine minerală naturală: compuși de origine animală sau/și vegetală, bălegar, alge, talaș din lemn netratat chimic, carbonați de calciu și de magneziu de origine naturală, sulfați de potasiu, calciu și magneziu de origine naturală precum și oligoelemente. Fermierul vrâncean a cultivat, în principal, soiuri românești: Crâmpoșie, Zghihară de Huși, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Fetească Albă, Fetească Regală, Șarbă, Băbească Gri, Băbească Neagră ș.a. Chiar dacă munca este mai grea iar cheltuielile sunt mult mai mari, vinurile bio sunt mai sănătoase. Producția de struguri este limitată la maximum 5 tone la hectar, chiar dacă s-ar putea produce și 15 tone.

Vinurile bio merg, în general, la export: Franța, Germania, Japonia, China, Malaezia, SUA, Mexic, Canada, Norvegia. Doar 10-20% din producție ajunge pe piața românească, încă nepregătită pentru un asemenea produs (și din cauza prețului peste media cu care românii sunt obișnuiți).