VIDEO-FOTO Uncheșii din Păunești și-au prezentat măștile la un festival internațional

0

Grupul de colindători din comuna Păunești a participat la o nouă ediție a sărbătorii tradiționale Ziua Cucilor, în comuna Brănești, județul Ilfov. La ediția din acest an, alături de localnicii costumați în ”cuci” și ”cucoaice”, au participat grupuri din Păunești-Vrancea, Cavnic-Maramureș, Bulgaria și Italia. Obiceiul cucilor sau Ziua cucilor, cum mai este denumită această tradiție la Brănești, este o manifestare populară tradițională care, în fiecare an de Lăsata Secului a Sfintelor Paști, transformă centrul satului în scena unui adevărat carnaval popular în aer liber. Jocul presupune mascarea tinerilor în cuci şi cucoaice şi lovirea sătenilor cu palma pe umăr pentru “alungarea răului” şi “pentru a avea sănătate”.

”Mascații” sau ”uncheșii” din Păunești au devenit o prezență obișnuită la sărbătoarea de la Brănești, precum și la alte festivaluri tradiționale din țară. ”Ne bucurăm că oamenii apreciază ceea ce facem noi la Păunești. Încercăm să păstrăm tradiția și să implicăm tinerii în păstrarea acestei tradiții.

Ne pare bine că tot mai multe instituții administrative și de cultură din țară ne invită la manifestări de acest gen și reușim, astfel, să arătăm ce avem noi mai bun. Cred că facem o bună propagandă atât comunei Păunești cât și județului Vrancea. Le mulțumim organizatorilor din Brănești că ne apreciază și că ne invită la această manifestare tradițională. Îi felicităm și le dorim succes în continuare”, ne-a declarat Marian Chiriac, directorul Căminului Cultural din Păunești.