Scarlatina provoacă agitație la Școala ”Ștefan cel Mare” din Focșani

0

O boală a copilăriei a trimis acasă o întreagă clasă de a treia, de la Școala ”Ștefan cel Mare” din Focșani. Deși s-a vorbit, inițial, de mai multe cazuri, deocamdată au fost confirmate două cazuri de scarlatină la doi copii din aceeași clasă. Mai există 2-3 suspiciuni la alți copii (cu faringo-amigdalită), dar se așteaptă rezultatele analizelor de laborator. Conducerea școlii susține că a luat măsurile necesare și a făcut dezinsecția sălii de clasă și altor spații. Elevii de clasa a șaptea, care învață după-amiaza în aceeași sală cu cei de a treia, au fost mutați în altă sală. În cursul zilei de marți, Direcția de Sănătate Publică Vrancea va efectua o anchetă epidemiologică la școală și se vor propune măsuri în consecință. Părinții elevilor de clasa a treia nu vor să-și mai trimită copiii la școală până nu se lămurește situația.

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilăriei, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani, răspândită mai ales în colectivitățile de copii. Se caracterizează prin debut brusc cu febră și alterarea stării generale. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, râs, vorbit, de la bolnavii cu scarlatină, cu angină streptococică sau purtătorii sănătoși de streptococ beta-hemolitic de grup A la nivelul orofaringelui. Odată pătrunși în căile respiratorii, streptococii se înmulțesc la nivelul faringelui, determinând, local, angina („roșu în gât”) și elimină o toxină (eritrotoxină) care difuzează în organism, determinând apariția erupției cutanate caracteristice.

Toți bolnavii de scarlatină se internează obligatoriu în spital timp de 7-10 zile, pentru izolare și tratament. Repausul la pat este recomandat timp de 7-10 zile, după care bolnavul rămâne izolat la domiciliu până la 14-21 de zile de la începutul bolii, fiind urmărit în continuare de către medicul de familie până la 30 de zile, în vederea depistării eventualelor complicații. Se urmărește examenul de urină și exudatul faringian. Se consideră vindecat un pacient care, după 21 de zile de la debutul bolii, la două exudate faringiene consecutive, nu se mai depistează streptococ beta-hemolitic, dacă examenele de urină sunt normale.